Blogpost

De drogreden, discussiëren en borstvoeding

‘Een drogreden (schijnreden, sofisme) is een reden of redenering die niet klopt, maar wel aannemelijk lijkt’

Als ouder kun je nogal eens in een discussie verzeild raken of bewust deelnemen aan een discussie. Dat kan constructief zijn. We kunnen elkaar spiegelen en naar een nieuw bewustzijn helpen. Een discussie kan je ogen openen, je beeldvorming opfrissen, je kunt je mening ventileren en/of toetsen, het houdt je scherp en dient meer dan eens een maatschappelijk belang. Het kan een absolute meerwaarde zijn om zo nu en dan een goede ‘point of view’ wisseling te hebben met een redelijke, welbespraakte mede-ouder. Zijn er vakuilen? Ja! Om te beginnen is het fijn om helder te hebben wat de stelling is waarover je gaat sparren. Zijn er verder nog regels of ongeschreven wetten? We hechten allemaal wel waarde aan respectvol, niet (te) persoonlijk en redelijk discussiëren. Hoe doe je dat? De The Ten Commandments of Logic geven ons de kans om tijdens een flinke discussie de extra uitdaging aan te gaan ons te bekwamen in de kunst van het discussiëren.  Ik kwam de afbeelding tegen op Twitter. Hier volgens ze in het Nederlands;

De Tien Geboden van Argumenteren

 1. Gij valt de persoon niet aan, maar het argument (Ad Hominem)
 2. Gij zult een argument niet onjuist presenteren of overdrijven, zodat u makkelijk kunt aanvallen (Straw Man Fallacy)
 3. Gij zult niet generaliseren (Hasty Generalisation)
 4. Gij zult niet uw argument versterken door te doen alsof de stelling juist is (Begging the question)
 5. Gij zult niet claimen dat indien iets eerder is voorgevallen, dat dit ook de oorzaak is (Post hoc/ False cause)
 6. Gij zult het argument niet reduceren tot twee mogelijkheden (False dichotomy)
 7. Gij zult niet beargumenteren dat door onze onwetendheid een claim waar of onwaar is (Ad ignorantum)
 8. Gij zult de bewijslast niet neerleggen bij degene die de claim in twijfel trekt (Burden of proof reversal)
 9. Gij zult niet aannemen dat het één het ander volgt, indien er geen logisch verband is (Non sequitur)
 10. Gij zult niet beargumenteren dat indien een stelling populair is, dit ook waar is (Bandwagon fallacy) 

Deze week verscheen op AnnaBeautyBoxNL een blog, ‘Is borstvoeding goedkoop?’. Mijn mening daarover is helder, ja, borstvoeding is goedkoop! In alle jaren dat ik zes kinderen heb gevoed heeft het mij nagenoeg niets gekost. Slechts Tijd & Liefde. Dankzij de keuze om vanuit huis te werken heb ik al mijn kinderen altijd live kunnen voeden. Dat borstvoeding niet goedkoop kán zijn, is naar mijn mening dus een keuze. Voor borstvoeding an sich heb je weinig nodig, een borst en een kindje. Je kunt kiezen voor allerlei luxe/comfort artikelen zoals een voedingskussen, voedingslingerie en kleding. Dat zijn afwegingen die ieder voor zich maakt. Tegenwoordig is alles business en er zijn veel commerciële, vernuftige, soms mooie borstvoeding gerelateerde producten te krijgen. Daarnaast zijn er praktische producten die je nodig kan hebben, afhankelijk van de keuzes die jij hebt gemaakt. Ik noem een borstkolf. Als werkende moeder (buitenshuis) die kiest voor borstvoeding is een borstkolf een noodzaak/uitkomst die ervoor zorgt dat je naast de wens om te werken ook je wens om borstvoeding te geven vorm kan geven.  Op Twitter ontstond een discussie omtrent de stelling ‘Is borstvoeding goedkoop?’. De argumenten die deze stelling moesten ontkrachten liepen uiteen van ‘3/4 van de moeders werkt dus heeft een kolf nodig’ tot  ‘werken is inherent aan het leven, dus kost borstvoeding per definitie geld’. Drogredenen.

Natuurlijk spreken we allen vanuit ons eigen kader. Kostte borstvoeding mij geld? Was/is het voor mij goedkoop? We lijken het moeilijk te vinden om alle randvoorwaarden uit ons eigen bestaan voor het voeren van een discussie los te laten en de stelling los van onze persoonlijke keuzes te benaderen.

Borstvoeding geven is een keuze. Het overkomt je niet. Zo is dat ook met werken. Je kunt ervoor kiezen om thuis te werken, buitenshuis te werken, niet te werken etc…Toch merkte ik in deze discussie dat sommige vrouwen vinden geen keuze te hebben. Je moet werken. Ik ervaar dit anders. Je kan er ooit voor gekozen hebben te werken om verschillende redenen; je wil deelnemen aan de maatschappij, je wil je talenten benutten, je hebt financiële lasten waaraan je moet voldoen. Ook de vorm/setting waarin je werkt heb je ooit zelf gekozen. Net zoals je ervoor mag kiezen om thuis te zijn en je volledig te richten op het moederschap. Het gaat in deze discussie helemaal niet om de motivatie waarom je werk en borstvoeding wel/niet combineert, noch ondersteunt het de stelling dat borstvoeding wel/niet goedkoop is. Dat tegenwoordig het merendeel van de moeders werk combineert met borstvoeding is geen argument wat gebruikt kan worden om de stelling ‘Is borstvoeding goedkoop?’ te ondersteunen. Het gaat hier niet om de ervaring van het individu, maar om een stelling op zich. Een discussie die maatschappelijk behoorlijk belangrijk is om helder te hebben, helemaal voor toekomstige ouders die nog een keuze te maken hebben om wel of geen borstvoeding te geven. Laten we hen een helder beeld geven. Zij mogen zich beseffen dat borstvoeding goedkoop is. Of dit ook individueel voor elke ouder op gaat is inherent aan hun persoonlijke behoeften/wensen/keuzes. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere aspecten die je mee weegt om wel of geen borstvoeding te geven. We lijken er een sport van te hebben gemaakt om in discussies van de stelling af te wijken. Blijvend binnen ons eigen kader. We hoeven niet met man en macht te proberen ons gelijk te halen. Laat je eens verassen…

Ons leven is opgebouwd uit keuzedraadjes, met daaraan vast de consequenties van die keuzes. Tuurlijk bestaan er omstandigheden die je overkomen, ook dan heb jij de keuze hoe je daarop reageert en welke weg je inslaat. In discussies worden we geconfronteerd met hoe we ons leven hebben ingericht en de keuzes die we hebben gemaakt. Dat doet soms iets met ons. Dat is mooi. Discussie beweegt, beroert en zet aan tot nadenken buiten onze eigen gebaande paden.

Hoe discussieer jij? Houd je van discussies of vermijd je ze liever? En waarom, vind je het lastig de juiste argumenten te verwoorden die jouw mening ondersteunen? Ik ben benieuwd naar jullie laatste discussie over borstvoeding!

En we mogen het altijd eens zijn met elkaar dat we het oneens zijn…

I rest my case.

Liefs, Mevrouw Boob

 

 

Advertenties

Een gedachte over “De drogreden, discussiëren en borstvoeding

 1. Weinig discussie over borstvoeding gehad. Ik weet niet of het nu komt omdat ik het (on)bewust uit de weg ga? Meestal geef ik op voorhand al aan dat ik het prima vind als je ervoor kiest het niet te doen, waardoor een discussie misschien niet echt nodig is? Hoe het ook zij, mooi stuk! En borstvoeding is inderdaad niet duur. Ook thuis blijven in plaats van werken is een keus: je moet minder duur gaan leven, soms iets creatiever zijn, maar het is zeker haalbaar. En als je wel wil werken, wat maakt zo’n kolf dan uit? Die heb je snel genoeg terug verdiend… Maar goed, wie weet zie ik het te simpel?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s