Recensies

Borstvoeding doe je zo! (recensie)

Ik kreeg een boek toegestuurd, wat ik mocht lezen en waar ik iets over mocht schrijven. Erica Post, docent lactatiekundige en kinderarts schreef het lovende voorwoord en zij heeft niets teveel gezegd. Een boek wat duidelijk met Liefde, Ervaring en Kennis is geschreven!

Debby Mendelsohn, psycholoog, schrijfster en moeder van zes schreef in eerste instantie haar ervaringen en waarnemingen op voor haar eigen kinderen. Zodat zij op een dag alvast wat handvatten hadden om hun eigen kinderen borstvoeding te geven. Dit is uitgegroeid tot het boek ‘Borstvoeding doe je zo’. Een fijne handleiding met niet alleen praktische tips en weetjes. In het boek geeft ze meer dan eens tips die ook bijdragen aan een positieve mindset. Vertrouwen in je lijf, zorg voor jezelf. Het boek is verdeeld in zes hoofdstukken, van de voorbereiding op borstvoeding tot het afbouwen en alles wat daar tussen ligt. De indeling is overzichtelijk en de wijze waarop het is geschreven maakt het een boek voor iedereen.

Mooi hoe een boek waarin eigen ervaring wordt gedeeld evengoed zoveel ruimte laat voor de lezer om eigen ervaringen op te doen en motivatie biedt om een avontuur te beginnen. Debby behandelt in haar boek alle facetten van borstvoeding op een manier die voor iedereen te behappen is, zelfs uitdaagt tot meer verdieping. Ik vind dat prachtig, dat je honger krijgt naar meer en zin om borstvoeding te geven. Voor mij, als ervaren borstvoedster, is alles wat zij beschrijft heel herkenbaar. Voor aankomende moeders lijkt mij dit boek een waardevolle handleiding en geeft het een realistische kijk op wat je kunt verwachten. Een kraamcadeau bij uitstek!

Ook mijn man heeft dit boek gelezen. In een paar uurtjes. Dat is nogal wat, want hij is geen lezer. Hij vindt de dosering aan informatie over de verschillende aspecten precies op maat, praktisch en uiteraard herkenbaar als man van een borstvoedster;-).

Puntje van kritiek. In het boek wordt de bewoording ‘discreet voeden’ gebruikt. Ik hou zelf niet van het woord discreet als het borstvoeding gerelateerd is. Discretie betekent letterlijk geheimhouding. Ik geloof niet dat vrouwen zichzelf doelbewust tijdens het voeden exposeren, noch vind ik het nodig dat zij ‘geheim’ voeden. Als je kindje klein is kan het lijken of je baby tegen je aan ligt te slapen als je hem voedt. Bij langvoeden wordt dit een heel ander verhaal en wordt het best lastig om dit ‘geheim’ te doen. Daarnaast is de vraag of dit ‘geheim’ moet? Ik begrijp echter de lading van het discreet voeden die wordt bedoeld in dit boek. Het gaat er in dit boek in essentie om hoe je op een ontspannen manier buitenshuis kunt voeden en wat je daarvoor nodig hebt.

Kortom, een fijne handleiding om je kind met plezier te voeden!

Debby Mendelsohn is van de partij op Mevrouw Boob – Het FESTIVAL. Je kunt haar vinden on the spot bij Melkpunt waar je haar boek kunt kopen, voor jezelf of als kraamcadeau. Ook geeft zij een lezing over zindelijk maken : ‘Zindelijk maken is kinderspel’.

Kun je niet wachten tot augustus? Hier kun je ‘Borstvoeding doe je zo’ bestellen.

Liefs & Leesplezier,

Mevrouw Boob

 

 

 

6 gedachten over “Borstvoeding doe je zo! (recensie)

 1. Dit is op Mama, kijk! herblogden reageerde:
  Goed om te horen! Echt een aanrader dus voor nieuwe mama’s. Zelf had ik te weinig informatie en te weinig duidelijkheid in mijn kraamtijd, dus ik vind het belangrijk dat er meer kennis verspreid wordt!

  Like

 2. Ik heb het boek ook gelezen en zal Debby interviewen voor Melkpunt.
  Ik zit ook met het woord discreet, maar je hebt gelijk, waarschijnlijk bedoelde ze comfortabel en juist niet dat moeders zich moeten afzonderen. Verder staat er ‘gewone melk’ waar koeienmelk mee bedoelt wordt. En flesvoeding ipv kunstvoeding. En een aantal keer dat de menstruatie na 6 maanden weer op gang komt. Bij vele vrouwen die borstvoeding geven is dit juist langer en bij sommige ook korter. En er staat niks over donormelk.
  Veel puntjes, maar toch vond ik het fijn om te lezen en zou ik er zeker wat aan gehad hebben voordat mijn oudste werd geboren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tof! Ik vond de toon heel fijn. Ruimdenkend. Zeer goed punt ‘gewone melk’. Eigenlijk is moedermelk de enige ‘gewone melk’ voor kindjes. Flesvoeding lees ik zelf wat ruimer, ik denk dan aan alle andere soorten melk ipv moedermelk. Ipv discreet voeden heeft het voor mij persoonlijk meer waarde om een hoofdstuk te wijden aan bewustwording mbt tot voeden buitenshuis/sexualiserering/je eigen plan trekken. Dus minder over de buitenwereld en discretie, meer over je eigen proces hierin. Contact info naar Moedermelkdonor geeft zeker meerwaarde. Op de één of andere manier voelde ik de liefde van een moeder. En de zin om te voeden, ookal doe ik dat al;-)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s