Blogpost·Geen categorie

Borstvoeding & Feminisme

Laten we spreken over Feminisme. Wat is nu de lading van dit woord anno 2016. Het woordenboek zegt mij het volgende;

“Het feminisme is een maatschappelijke en politieke stroming die streeft naar dezelfde rechten en mogelijkheden voor vrouwen zoals die gelden voor mannen.”

Helder. Of toch niet?

Naast Humanisme, waar ik het nu niet over ga hebben, stroom ik mee met de stroming van het Feminisme. Binnen deze stroming zijn nogal wat onder en boven stromingen te vinden en dat is waar de polarisatie, shaming en uitsluiting van vrouwen onder elkaar begint.

Zijn er randvoorwaarden waar je aan moet voldoen om een feministe te zijn? Volgens sommigen van ons wel. Zij beweren dat je onder andere (deels financieel) onafhankelijk moet zijn, goed opgeleid, een goede baan behoort te hebben en al je kwaliteiten ten aller tijden moet benutten. Je carrière tijdelijk op een lager pitje of een totale time-out is not done. Helemaal niet in combinatie met het voor langere tijd geven van borstvoeding waarmee je jezelf totaal zou ‘opofferen’ voor je kindje. Zelfs als het je eigen keus is en je geen ‘opoffering’ ervaart maar overgave. Fabels rondom borstvoeding doen de ronde; vaarwel wijn , vaarwel avonden uit, vaarwel ‘lijf-wat-niet-meer-alleen-voor-eigen-doeleinden-in-te-zetten-is’, vaarwel bewegingsvrijheid, vaarwel carrière en vaarwel Feminisme. Met dit gezegd te hebben lijkt het Feminisme voor een selecte groep vrouwen te zijn weggelegd.

Natuurlijk is dit een grapje…Een grapje van vrouwen die denken dat het Feminisme randvoorwaarden stelt aan het al dan niet mogen uitkomen voor je ‘inner feminist’. Het is juist die gedachte over randvoorwaarden die ons vrouwen beperkingen oplegt, soms door ons zelf opgelegd, soms door andere vrouwen. Dat beïnvloedt direct ons gevoel van keuzevrijheid waar we zo naar streven; jezelf ervaren, ontdekken en ontwikkelen op een manier die jij zelf kiest. Net als borstvoeding geven is Feminisme niet voor slechts één type vrouw weggelegd. Het is voor alle vrouwen die een behoefte hebben aan gelijkwaardigheid en dezelfde rechten en kansen als mannen. Gelijkwaardig maar niet gelijk. Wij vrouwen zitten biologisch anders in elkaar, ons lijf biedt ons andere mogelijkheden dan een mannelijf mannen biedt. Of je die mogelijkheden benut is je vrije keuze.

Feministen gaan mij niet verhoeden dat, en op welke wijze, ik mij met mijn natuur verbind wanneer ik dat wens. Dit besluit resulteert in het volgende;

Mijn ‘inner breastfeeder’ en ‘inner feminist’ hebben elkaar gevonden. Gevonden en elkaar diep in de ogen gekeken. Ze herkenden iets in elkaar, vrouw-zijn. Zij hebben zelfs mijn ‘inner hippie’, ‘inner teenage mum’, ‘inner stay at home mum’, ‘inner CEO’ en ‘inner sexy beast’ een warme brasa gegeven. Soms verschijnen deze ‘inner women’ gezamenlijk op het toneel, soms wisselen zij elkaar af. Altijd elkaar versterkend, ondersteunend en respecterend.

My own tribe of womanhood. Gotta love them!

 

Liefs,

Mevrouw Boob

 

 

 

Advertenties

4 gedachten over “Borstvoeding & Feminisme

 1. Hé lieve, heerlijke mevr. Boob, met mijn bijna 70 jaar voel ik me al bijna 70 jaar feministe. Waarom????? Omdat ik, zelfs vanuit mijn jeugd, altijd de mogelijkheid heb genomen om te ontdekken wie ik was en nu ben en wie ik misschien nog wel wordt. Ondanks alle tegenwerkingen heb ik toch steeds weer mijn eigen pad gevolgd en zal dat blijven doen.
  Dat is dus voor mij Feminist Zijn, keuzes maken en ont-dekken wie jij bent. ik wens het mijn kinderen en kleinkinderen ook, zelfs die twee heerlijke gozers van me, en ik geloof dat dat aardig gelukt is. Feminist Zijn is maar een woord, ontdeken wie jezelf bent is een wereldreis in en naar jezelf en heeft niets met man of vrouw-zijn te maken maar met Mens Zijn.

  Dikke knuffel, lieve schat en tot gauw op ons heerlijke plekje Mazade.

  Liked by 2 people

 2. Goed stuk, Chan! Thnx!

  Als iets belangrijk is binnen het feminisme is het wel dat we elkaar ALLE keuzevrijheid geven in plaats van opnieuw in aangesnoerde corsetten vast te gespen. Ik maak me op, ik loop op hakken en ik vind het heerlijk om uitgebreid te koken als er een dude langs komt voor een gezellige avond… ik ontstop mijn eigen afvoer (op die heels 😉 ) en yep, ik lak mijn nagels en die breek ik altijd als ik mijn fietsband moet plakken. Ik ben ik en ik ben feminist in hart en nieren, in boobs en belly… niemand dus die mij gaat vertellen wat ik mag en wat niet.

  Go, girl! Op naar een wereld waarin wij vrouwen onszelf en elkaar alles gunnen. X

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s