Blogpost

Borstvoeding in het openbaar is nodig!

Een melding van Facebook. Deze verwijst naar een artikel van Moeders.nu wat in tal van moedergroepen (borstvoedinggerelateerd) werd gedeeld door de schrijfster Sharon. Na aanleiding van een voorval met een voedende moeder in de Mediamarkt en de daaruit voortvloeiende steun van Stichting Melkpunt, voelde zij een tegengeluid te moeten geven middels het volgende artikel. Want is het wel nodig om je kindje openbaar te voeden?

Moeders.nu stelt terecht dat je je kindje mag voeden waar en wanneer je wil. Dat een kindje recht heeft op passende voeding staat ook in de Rechten van het Kind. Maar dan, nadat je aan de hand van dit soort reële argumenten bent meegenomen in een ogenschijnlijk positief pro-borstvoeding artikel, slaat de toon om. Borstvoeding wordt wederom vergeleken met poepen. Om maar te zwijgen over de mensen die ooit een voedende moeder tegen hun wil in hebben gezien. Deze mensen kunnen zich volgens de schrijfster net zo goed melden bij slachtofferhulp, “Het beeld staat op hun netvlies gebrand”. Kan de voedende moeder anno 2017 niet een klein beetje rekening houden met het tolerantie vermogen van de gemiddelde burger? Dat is toch wel het minste wat we mogen verwachten. Laat alstublieft de normalisering van borstvoeding en het deseksualiseren van onze vrouwenlijven niet té snel gaan, dat is vragen om narigheid…

 

We zijn niet lief voor onze moeders

Wat er ook is voorgevallen in de Mediamarkt, deze moeder heeft zich niet beschermd gevoeld. Dát is wat erg is. We zijn niet lief voor onze moeders. Mensen in het algemeen maar zeker ook vrouwen onderling zijn niet lief voor onze voedende moeders. Zij die hun kindjes voeden met hun eigen borst en weten dat ‘discretie’ nimmer opgaat in relatie tot borstvoeding. En wel omdat het woord discretie letterlijk betekent ‘geheimhouding’ en elke steunpilaar van het normaliseren van borstvoeding omver haalt. Een moeder met een kindje aan de borst daagt nooit uit om op haar nummer gezet te worden, zelfs al voedt ze op de meest ongewone plek en zie je de borst waarmee ze voedt. JIJ bent degene die wordt uitgedaagd. Uitgedaagd om haar een betere plek te bieden, een schonere plek, een plek die meer geborgenheid geeft als zij dat wenst. Uitgedaagd om haar met warme stem en dito lichaamstaal te benaderen. Uitgedaagd om je beeldvorming een goeie reality-check te geven wanneer jij hinder ondervindt van het beeld van een voedende moeder en je te beseffen dat je nog niet hebt laten doordringen dat borstvoeding de norm is.

Pas wanneer wij vrouwen onze moeders empoweren in het geven van borstvoeding, beschermen en ten aller tijde liefdevol bejegenen zal er maatschappelijk iets veranderen. Dan schatten wij de onbeschrijfbare bijdrage van borstvoedsters op waarde. Niet alleen voor onze generatie, maar voor vele generaties verder zullen de vruchten worden geplukt van onze keuzes. Zullen vrouwen betere arbeidsvoorwaarden krijgen op het gebied van zwangerschap/bevalling/borstvoeding. Zullen onze kinders kinderen het werkelijk vanzelfsprekend vinden om borstvoeding te geven omdat de maatschappij daar liefdevol ruimte voor creëert en het essentiële (gezondheids)belang inziet van borstvoeding. Vanaf die dag zullen we ons geëerd en beschermd voelen.

 

Kindjes weten wel beter

Tot die tijd, tot ik erop kan vertrouwen dat er geen vrouw is die mijn beweegredenen als borstvoedster in twijfel trekt, vertrouw ik volledig om mijn kindje. Mijn ondeugende kleintje van anderhalf, die mijn borst uit mijn jurk graait wanneer zij daar behoefte aan heeft en nog voordat ik mijn grote tepel kan bedekken de aandacht op ons weet te vestigen. Die daarmee werkelijk alle troeven inzet om borstvoeding te normaliseren. Mijn dreumes die tijdens een lunch buitenshuis niet onder een doek verstopt kan worden omdat dreumesen enkel verstoppertje spelen met doeken. Wat betekent dat ze er wel onder wil, maar nog liever en luidruchtiger onder vandaan. Wat handig is. Zo kan ik de doek gebruiken voor de zweetdruppeltje op mijn neus weg te vegen. Of gewoon over m’n hoofd te hangen omdat ik het soms echt niet trek dat er mensen bestaan die denken dat het een vorm van exhibitionisme is, dat tonen van mijn tepel. Luister…IK DOE DAT NIET WANNEER ER GEEN KINDJE IS WAT ERAAN WIL DRINKEN. Dus voel je niet vereerd, het draait niet om jou. En laten we even één ding afspreken, de dag dat je je kindje poep laat eten gaan we borstvoeding en poepen met elkaar vergelijken, oké?

Dus wanneer je ooit een voedende moeder ziet op een plek of gemoedstoestand waarvan je denk “Hm, is dit fijn voor háár en haar kindje?”, benader haar op zachte wijze. We hebben je nodig, echt. Maak haar duidelijk dat je vóór haar bent, niet tegen haar. Bescherm deze moeders waar nodig, ze maken de weg vrij voor velen en staan voor één van onze waardevolste investeringen in de toekomst.Onze kindjes.
X

Mevrouw Boob

Advertenties

2 gedachten over “Borstvoeding in het openbaar is nodig!

  1. Ik vind dat het zeker ook moet kunnen ik heb zelf onze eerste dochter in het openbaar gevoed. Maar nu we onze 2 dochter zijn verloren tijden de zwangerschap met 30 weken. Heb ondervonden dat het ook erg pijnlijk kan zijn voor vrouwen die zo iets hebben mee gemaakt. Men wat had ik verder een rot dag.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s