Project #CWF 1.0

Het eerste project van Causewefeed.

17 Portretten van borstvoedsters en hun kindjes.

“Being a breastfeeder is more than feeding your child with your breastfeeding. It’s a way of being in the world.”

Het Wereld Borstvoeding Week 2016 thema is ‘Borstvoeding: een sleutel tot duurzame ontwikkeling!’ Dit thema gaat over hoe borstvoeding een belangrijk element is om ons na te laten denken hoe ons welzijn vanaf het begin van het leven te waarderen, hoe elkaar te respecteren en de zorg voor de wereld die we delen. In september 2015 verplichtten de leiders van de wereld zich tot 17 doelen die gericht zijn op het beëindigen van armoede, bescherming van de planeet en het waarborgen van welvaart. Samen vormen ze de Doelstellingen inzake Duurzame Ontwikkeling (SDG’s) .

De 17 portretten staan symbool voor de bovengenoemde 17 doelstellingen. Zij staan ook symbool voor onze aangeboren kracht en vrouwenlijven in al hun diversiteit en maken zichtbaar dat er geen archetype bestaat van een borstvoedster. Wij passen in geen hokje en niets verhoedt ons, ons met onze natuur te verbinden en tegelijkertijd moedigen wij elkaar aan al onze dromen waar te maken en onze kwaliteiten aan te wenden. De keuze om onze kindjes borstvoeding te geven is gebaseerd op intrinsieke motivatie vanuit kennis, duurzaamheid en verbondenheid met onze natuur en die van onze kindjes. Met onze wilskracht en toewijding dragen wij bij aan het in leven houden van een diep gewortelde herinnering voor de generaties vrouwen die na ons komen. Zien voeden doet voeden.

Voor een baby is gevoed worden met moedermelk de norm. De overheid waarborgt dat geen enkel kind de toegang tot deze voorziening wordt onthouden, artikel 24. In de praktijk vertelt de ervaring ons echter iets anders en ondervinden moeders meer dan eens weerstand als reactie op hun keuze te borstvoeden. Het wordt binnen ons tijdsbeeld nog niet geheel geaccepteerd dat je je kindje borstvoeding geeft, evenals er een taboe ligt op langvoeden. Nog lang niet alle werkgevers bieden hun vrouwelijke werknemers een geschikte kolfruimte en nog lang niet alle moeders kunnen hun kindje zonder commentaar in het openbaar de borst geven. Wereldwijd krijgen kinderen gemiddeld vier jaar borstvoeding, de WHO adviseert minimaal twee jaar.

Het is ons recht. En dat van onze kindjes.

“Not only do we birth human beings, but we birth civilizations, ideas, love and creativity”

Laten we onze kennis en wijsheid delen, nieuwe beeldvormingen verankeren, elkaar bewegen en stimuleren vanuit verbondenheid met onszelf en elkaar.

Wat blijft er over als we naakt zijn, ontkleed van onze beeldvorming? I dare you;-)

(Foto’s aanklikken voor fullscreen)


Een buiging voor fotografe Max van Raamsdonk / Aqua Libra  , die dit project zo stevig heeft weten de pakken met haar camera.

Meer van haar kunst kun je hier vinden!

Liefs,

Mevrouw Boob